Smakportioner

Olle gillar mat! Har gått mycket smidigare att få honom att börja gilla mat, än vad Ville gjorde. Då höll jag på och truga och truga. Inte alls lika intresserad som Olle är.

Men väldigt kladdigt blir de. Förstår en del som klär av sina barn alla kläder, för de går inte att mata utan kladd. Men Olle får äta med kläderna på. Vet att de e bra och låta barn kladda så mycket som känns okej med maten. Så att de lär sig veta hur de är och sedan kunna slicka sig själv om munnen. Så inte torka så mycket förrens efteråt. Men kladdigt blir de.

Idag blev de spagetti och köttfärssås. Utan mjölk än så länge. När han är 6 månader ska vi börja introdusera lite lite annan mat som innehåller spår av mölk. Så får vi se hur de går. Håller tummarna.

Sj åt jag pannkakor gjorda på sojamjölk. Fungerar utmärkt!

Bon appetit!!


Inför nyår

Igår hade vi planeringskväll inför nyår. Det gick väldigt fort och alla var väldigt överens. Men så har vi firat tillsammans de senaste....eh....11 åren?!!! Shiit pomfritt! Så länge har ng jag och T varit med i alla fall.

I år blir det såhär:

Kl 11.00 Pulkarace i backen. Korvgrillning och mys

Från 16.00 hemma och S och N.

Meny

Lite förtugg/snittar och bubbel

Förrätt:
På en bädd av sallad på ruccola och mago mm grillade pilgrimsmusslor och räkor. Lite Parmaskinka och ost.

Varmrätt:
oxfilé och specialducess(hur stavas det??....pot.mos med chevre och persilja  i alla fall) och någon god och smarrig sås. Sallad och bröd

Dessert:

Bär och sorbet i champange!

Mmmmmmmm.......

Vi blir 10 vuxna och 8 barn (inklusive 3 bebisar)

Kommer bli hur mysigt och trevligt som helst. Lite mera gott och fiskdamm för de små och skjuta lite rakter...Allt som ett gott slut ska innehålla!

Får berätta mer om hur allt gick sen! Jag är ansvarig för pot.moset!!! =)


Idag ska jag och Ville på bio: Alvin och gänget 2! Det blir mysigt att få lite egen tid med bara honom. Så kan lillbrallan och  mysa här hemma!



Ses och hörs!

Kvällsmys och reflektioner

Ikväll ska de spelas.

Vi ska köra några omgångar med "Den försvunna diamanten"



Har ju själv spelat den ett antal gånger när jag var barn. I år fick Ville det i julklapp av mormor.

Har varit en riktigt bra dag. Den började inte så bra med migrän och otrolig trötthet, men de ordnade till sig riktigt bra. Fick sova en stund på förmiddagen, lite Zomig nasal....tog det lugnt och sen släppte det.

T åkte gricker med Ville och åkte sedan och tränade själv. Jag träffade två kompisar och tog en mysig fika nere på stan. Själv, utan barn.
Det behövs inte så mycket för att fylla på med energi. Känner att det är viktigt att göra något annat än att "bara vara hemma" . Få lite annan input än barnen, även fast de ger mycket de med. Men intellktet kräver mer ibland. Så skönt med bra vänner. Jag känner mig verkligen priviligerad att ha många fina vänner.

Det är bara lite svårt att hinna träffa alla så mycket som man sj vill. Tiden räcker inte till. Man får ta de lite stötvis. På det stora hela kanske man inte hinner ses så mycket, men sanna vänner finns där ändå. Man kan hålla vänskapsrelationer igång på andra sätt med. Sms, mail, telefonsamtal och träffar så klart. När man har barn och familj som tar de mesta tiden, så måste man också sänka kraven på andra sätt. Jag inser att jag inte kan få allt på en gång. Det skulle gå men då skulle jag bränna mig själv.

Jag vill ju: vara hemma med mina barn och min sambo (och vara närvarande och lyhörd...inte bara trött och tom på energi), ha ordning och reda hemma, träffa mina vänner, träffa mina släktingar (mamma, bror, sambons syskon, svärisarna), gärna jobba lite, hinna läsa bra böcker, hinna se bra filmer, hinna hänga med vad som händer i världen, gärna laga bra och nyttig mat, hinna träna, resa....and so on and on....

Ja...antingen lägger man ner några av dessa punkter, eller så försöker man göra lite av varje, eller så...ja.....

Ibland tror jag att jag gör lite av både. Håller igång allt och drar ner på vissa punkter. Den senaste tiden så kan jag säga att "läsa böcker, kolla bra filmer, och hålla koll på världen" punkterna INTE varit prioriterade. Inte heller " ha ordning hemma" och resa.

Men jag gör så gott jag kan just nu. Idag.
Jobbar på att försöka fånga dagen. Inte stressa upp mig. Leva närvarande och i nuhet (med framförhållning)

Det är inte så lätt. Men just nu...just denna minut så har jag flytet. Jag är tillfreds. Känner tacksamhet över vad livet lärt mig och lär mig.

Så..........jag behåller lugnet och glider i medvind ikväll.

Till er som inte har flow ikväll.....jag delar gärna med mig.

Pease

All min goda energi

Tänder ett ljus och tänker på dig vännen. All min goda energi och varma omtanke. Allt kommer gå bra och bli bra.


Nya köket

Här kommer lite bilder på vårt nya kök som jag utlovat.


Annandagen

Tjolahopp tjolahej!

Idag har dagen försvunnit fort. I morse vaknade lillbrallan tidigt men somnade om efter en timma....så jag passade på att snusa in en stund till jag med.

Sen upp och lite frukost och iordningfixning. Olle och jag begav oss ner på stadens gator för att kika lite i affärer och byta lite saker han fått i julklapp. Det var några storlekar som var för små och en sak som vi fått dubbelt.

En sak som slog mig var att det var medelålders, barnfamiljer och pensionärer som var ute. Kan tänkamig att den yngre generatione ligger bakis idag, eftersom juldagen här är en stor "gå utdag". Men här var de ingen bakisdag.....trött men icke bakis. =)

Fick byta alla saker utan kvitton (vilket var skönt) sen hem för att ge Olle lite mat. T och jag byttes av och han och VIlle drog iväg för att handla lite. När d ekom hem så drog jag iväg på Friskis för ett ABBA-pass. Så bra och trevligt. Bra ledare som gör att de blir roligare att träna.

Nu ivkäll har min mamma vari här på middag. Åt "sinkadus": fläskfilé, tomat, bacon, ost och en sås med dijonsenap. Allt i en form och så in i ugnen. Lite ris till det. Mums!



Nu blir det lite tv. Robinsson och så andra delen av Stenhuggaren som T och jag började kolla på igår.

I morgonbitti ska T och VIlle upp och åka skridskor med kusinen. Jag ska bara softa runt i pyjamasen...tänkte jag i alla fall.

See ya!!

Julafton

Ja då var man hemma igen efter att ha kuskat runt lite bland släkt och vänner.

I år kom vi hem tidigt. 20.30 är kl nu och den lilla har precis krypit till kojs. Han har varit så snäll och tapper. Gått från famn till famn och mest varit glad och nöjd, även fast han gnuggade sig i ögonen den sista timmen. Skönt att komma hem i tid och packa upp och bara strosa runt och mysa. Nu ligger han i sin säng och småsnackar....somnar nog snart in gott med nya snuttisen under kinden.

Ville längtade hem efter sitt nya lego. Överst på hans lista stod ett Lego Star wars; Anakins Y-wing. Så nu sitter han på sitt rum med T bredvid sig och bygger. Mys.

Det blev inte så mycket klappar i år. Det blir mindre och mindre och det är skönt tycker jag. T hade ändå slagit på stort för min del. Han är så generös. Å visst är det ändå kul att få klappar!

I år pricka han in bra. Jag har gått och suktat efter ett par stövlar på Edblads, men plånboken har varit för tunn. Blev glatt överraskad då jag fann ett par i paketet.


Fina va!

Fick även ett presntkor tpå Edblads (gratis reklam) och en konsertbiljett till KENT. Klockrent.

Av mamma fick jag också presntkort på Edblads.

Av mig fick T ett presntkort på Edblads.

Så Edblads.......vi är nog Vippisar nu. =)

Edblad & Co



Först spenderade vi förmiddagen hos mamma och bror och hans flickvän N. Det blev traditionell tomtegröt och skinksmörgås. Utdelning av klappar och lite julgotter.

Sen en sväng förbi kyrkogården och tände ljus för min pappa och bror. Det var så vackert där. Fridfullt och så ljust och fint med all snö.

Sen en sväng förbi mina "fadderbarn" i Kvisthamra för lite julkramar. Sen till Solbacka och svärisarna. Min mamma firar också med oss alla. Det är trevligt. Där väntade kusiner och fastrar och farbröder. Gott fika och så Kalle och hans vänner.

Sen kom tomten! Så lite klapputdelning och sen stort julbord. Härligt!

Men nu är vi alltså hemma igen..

Så till er alla - en riktigt god jul!!!


God Jul!!!!



Jag vill önska er alla en riktigt god och fröjdefull jul. En lugn och mysig jul med gott sällskap och god mat.

En Bullninja på väg mot julfeeling =)

 


Härliga Ville


Plastgran och funderingar



Ja....då var det slut med en fin jultradition. Äkta julgran.

Vi är så allergiska i vår familj att jag redan förra året tänkte tanken att jag behövde köpa en i plast. Men det har tagit emot. Men så i år gjorde jag slag i saken och idag köpte jag en i plast.

VIlle och jag monterade upp den och vek ut varje liten gren så att den skulle se så fin ut som möjligt. Helt ok resultat. Får lägga upp en bild lite senare.

Köket saknar fortfarande en list och en blombräda, men annars är det klart. VI är så superdupernöjda. =)

Idag har jag flackat omkring och gjort ärenden och så hämtat Ville på dagis. Tackat fröknarna för terminen med en chokladask. Sedan har vi varit hemma och stökat. Har inte hunnit baka något till jul, men då är det tur att man har en sådan fantastisk mamma som idag kom med ett litet lass men lussebullar, pepparkakor, knäck och småkakor. Hon har även hjälp till med all tvätt vi sparat på oss.

Vet faktis inte vad jag skulle göra utan henne. Hon är oumbärlig för oss. Jag hoppas jag kan ge lika mycket tillbaka till henne som hon ger oss. Det är inte så lätt för hon är en krutgumma utan like. Jag hoppas jag även kan vara så generös mot mina barn när de blir äldre och vill ha hjälp. Hon är en sann förebild på många sätt och jag beundrar henne för hennes ork och hennes stora hjärta.

Pratade med en vän idag också. En som inte har de så lätt just nu. Så en tanke till dig min fina!! Alllt kommer ordna sig ska se. Även fast de inte känns så just nu. <3

I morgon är dan före dopparedan!
Jag har två klappar kvar att köpa + lite julfinkläder till lill och storbrallan.

Ses!






Lekrymden

Med rymden som tema kan du leka på många olika sätt t.ex. hoppborgar och klätterställning med labyrint med stor rutschkana.

Idag hände det.

Äntligen fick vi tre mamma-upptagna kvinnor till det. Vi har tre småttisar och tre storiasr. Men vi har inte hunnit få till en "dejt" alla tre förrens nu.

Så idag har vi spenderat hela eftermiddagen uppe på Lekrymden. Härliga tider. Mammorna fick både fika, prata och leka. Barnen likaså. Så alla blev så nöjda så.

Ikväll blev de för första gången i nya köket: Ungspannkaka och fläsk. De är riktig husmanskost de!

Mätt och belåten

Brittany Murphy död



Ännu en Hollywood-skådis som gått döden till mötes. Vet inte orskaen till detta då man offentligt bara gått ut med att hon drabbades av hjärtstillestånd och inte kunde återupplivas. Men de är ovanligt att en annars frisk 32-åring bara dör.

Vet att hon plastikopererats ett fertal gånger och ätit smärtstillande tabletter. Har säkert blivit beoende.

Vad går gränsen för hur mycket andra ska lägga sig i?
När jag jobbar med unga och beroende så säger jag alltid "Riv upp himmel och jord för de du bryr dig om" När de handlar om drogberoende så måste man agera kraftfullt och med en stor portion tålamod och massor av kärlek. Jag förösker peppa och ingjuta mod i alla de människor jag träffar i mitt arbete som håller på med droger på ett eller annat sätt. Att våga stå mot, våga stå upp och att våga säga hur mycket man bryr sig. Att föröska hjälpa de man bryr sig om och att de inte är en privatsak att få droga ifred.

Att lämna en männsika ifred med sina problem - är inte schysst. Jag vet att de ibland inte går att hjälpa också. När personen i fråga bestämt sig för att droga och när personen besätmt sig för att inte bli hjälpt. Då är de svårt. Väldigt svårt.

Men är man förälder till ett barn som inte är myndigt så är man skyldig att inte ge upp. Man ska vara på dem som en igel, men ske ge dem så mycket kärlek att de blir less. Man ska nöta sig fast och inte vända bort sitt ansikte. Man ska vara där.

Världen blir fattigare utan dem som spider solsken och glädje. Jag vet inte vem Brittany var men jag såg hennes filmer och hon gjorde att jag skrattade. Världen förlorar på så sätt lite solsken idag.

R.I.P Brittany


Tjejmiddag med eftertanke

Plankstek.......å så gott!

Det blev vi bjudna på igår hos E. Till förrätt fick vi en toast med rådjur och pepparrot. Till efterrätt bjöds det på kladdkaka och vaniljglass. Kunde inte ha varit bättre. Kunde inte smakat godare. Jättegott - som MatTina skulle ha sagt. =)

Jag hade verkligen sett fram mot denna kväll. Å jag blev inte besviken. Att få sitta ner med några av sina närmaste vänner och veta att man har en hel kväll framför sig med trevligt sällskap och god mat - de är en lisa för själen.

Mycket roliga, tänkvärda och personliga konversationer. De jag tog med mig från gårdagens prat, är att jag måste bli bättre på att sopsortera.

Så nu ska det inhandlas bättre sopkorgar med lite olika fack. Vi får göra ett litet utrymme i det redan trånga förrådet så att vi kan ha en liten förvaring där innan det kastas. För de är just de som är lite bökigt - utrymme innna soporna slängs.

Vet inte hur duktiga ni andra är på detta med sopsortering men jag ska i alla fall lägga i en högre växel nu. Vi sorterar redan papper, glas, större kartonger och batterier. Vi har lågenergilampor i alla rum, vi köper så gott det går närproducerat och ekologiskt. Jag försöker spara på vatten så gott de går. ja...."många bäckar små" brukar jag försöka tänka. Men våra hushållssopor har vi varit dåliga på.....Så bättring utlovas!

Idag så skulle vi åkt till Ikea, men vi tycker vädret är för opålitligt. Vi kör ett race här hemma i stället. Storhandling, ner på stan för julklappsinköp, inköp av stekpanna mm. Rörmokaren ska även komma förbi och dra åt p ett ställe under dikshon.

Ja lite ditt lite datt.

See ya!!


Äkta supporters!

Är bara tvungen att lägga upp en så fin bild på sonen och hans bästa kompis.

Två olika lag, två bästa kompisar.


Uppdatering

Äntligen hemma!

Har inte haft tid att uppdatera bloggen de senaste dagarna men nu ska jag försöka mig på det. =)
Köket är så gott som klart. De e bara någon list och en blombräda kvar.

Just nu jobbas det för fullt ute. Snickarna har gjort en låda som ventilationen ska sitta i. "har ni tjackat låda" skoja ja till det. " ja de e ju som en mindre friggebod, sa ventilationskillen då" . Men de eär viktigt att den är säker och isolerad eftersom den ska sitta ute.

Allt blir i alla fall så himla fint. Är supernöjd. Ska lägga upp lite bilder snart så ni får se hur det blev.

Iågr var jag på julfest som socialnämden bjöd in till. Alltid trevligt. Lite underhållning ( av oss anställda) , mycket god mat och en fin julklapp. Är verkligen inte bortskämnd med att få en klapp till jul av jobbet. I år var det en delikatesspåse. Ost, kex, tryfflar, marmelad och lite annat gott. Mums. Fredagsmyset kirrat!!

Idag fyller en nära vän år!! Grattis E!!! I morgon kommer du bli uppvaktad och vi ska få komma på middag till dig. Supermysigt att få sitta ostört och bara snacka loss lite.

Vi har blivit kallade till både Ds och till Astrid L för Olles räkning. I början av januari ska vi träffa både arbetsterapeut, läkare och sjukgymnast igen. Då får vi se hur allt är. Just nu känna allt bara bra. Ibland tycker jag att han använder sina händer på olika sätt, men vem gör inte de? De är svårt att veta vad som är vad och allt kan var normalt.

Olle är i allla fall väldigt nöjd med livet. Han är nöjd för det mesta, glad, nära ett leende och lättroad. Väldigt lätt att ha att göra med. Äter bra och sover bra. Han är fortfarande väldigt mycket vaken på dagarna men de gör inget eftersom han är så nöjd. Igår sov han bara tre halvtimmar på hela dagen.

Jaha...nu vaknar de lilla livet igen!

Så ...på återseende!

På väg hem från "svärisarna"

Ja nu håller jag på och packar. Packar för hemgång idag på eftermidagen. De ska bli så spännadne att se hur köket blev!! =)

Har funderat på en sak. Det här med generationsboende. Jag tror verkligen att jag skulle klara av en sådan sak. Lite så som andra kulturer har det. Att bo ihop med sina föräldrar föra att dela med sig av varandra och hjälpa varandra. Att få hjälp med hem och familj och samtidigt ställa upp för sin äldre generation när de behöver och vill. Förstår att de absolut inte passar alla och de skulle krävas ett stort hus med mångra vrår. Men jag tror på riktigt att många skulle få utbyte av det.

Jag ryser när jag tänker på hur vi ofta behandlar våra gamla i det här landet. Vi sätter dem på hem. Förstår precis när man kanske har dementa äldre eller sjuka som behöver dygnet runt vård, men inte när man "bara blir gammal". Alla vill ha sin intigritet och sitt privata, men ingen vill var ensam. Det finns för och nackdelar med allt.

Jag fasar dock för den dagen då min egen mamma blir så gammal att hon behöver lite stöd och sällskap och som då gör att hon inte kan bo hemma själv. Sociala kontakter och närverk har hon alltid haft. Idag är hon 74 år och pigg och har massa saker at tgöra om dagarna. Men tänk när kroppen inte orkar och hon blir hemma? När man levt ett sånt aktiv liv hela livet och sen tar de stopp? Hur blir de då? HUr blir hennes vardag då?

Ja....de här tänker jag på ibland och blir då tacksam att jag har de nära, nära mig.




Gymnastikuppvisning - NGF



Kom nyss hem från juluppvisning hos NGF. Riktigt duktiga var de! Var tränare för de äldre laget förut. Är så kul och se deras utveckling för varje år som går. Rolig toch se att föreingne lyckas hålla kvar så många tjejer  även när de börjar i högstadiet. Det är en svår nöt att knäcka. Många tjejer lägger av med idrott som kräver mycket, då de är annat som drar i tonåren.

Medan killar stannar kvar i sin idrott och blir bara bättre och bättre blir ofta tonårstjejer åskådare. Så jag blir så glad när jag ser att NGF lyckas hålla många kvar. Idag såg jag även att några äldre gymnaster som slutat, hade kommit tillbaka till truppen! De är ett gott betyg!

Ikväll är sista kvällen hos "svärisarna". SKönt men de kommer bli tomt också. ALlt har gått förvånansvärt smidigt och bra dessa 10 dagar och nätter som jag varit här. Så tack S och L för min tid hos er! Nu blir jag er gäst igen och inte inneboende! =)

Jo jag har tänkt på en sak. Jag vill bara säga att jag inte har slutat skriva om Olle än. Jag är inte riktigt klar känner jag. Jag vill berätta för er om sista tiden på sjukhuset och första tiden hemma också. Den är vikitig att få med för att få hela historien. Snart så.

Tack för idag!

Plockepinn



I dag har jag spelat plockepinn otaliga gånger. Helt ok faktis. Klassikst, enkelt och blir inte så tråkigt fort.

V gav upp när jag plockade till mig 20 poängaren. Å det hände det endast en gång av alla omgångar vi körde.

Men då var de stopp. Han sjänk ihop på golvet och tyckte allt var värdelöst. Jag var ett pucko och han sj var dum och "då kommer nog inte tomten sa han". "Tomten tycker nog jag är ett pucko om jag håller på att säga det till dig"

Hum...smart unge. Han reflekterar sj utan att jag behöver säga något. =) Tänker högt liksom. De e bra.

Så jag sa att nog kommer det en tomte. " ja......men han kommer säkert ge mig en docka el nåt jag inte vill ha då" - sa V. Nej de tror jag inte sa ja. De verkar ju helt onödigt att ge dig en sådan om du inte har skrivit upp det på önskelistan. "ja...men mamma...ibland får man faktis saker som man inte önskat sig och som inte står på listan"

Smart unge.

Ja de blir nog bra till slut. Med både tomte och försluter.

Bullninjans dag



Idag när jag vakande var marken snötäckt! Så fint!

Ser lite ljusare ut när de ligger fin snö på marken, än de gråa gråa gråa som alltid brukar dominera.

Idag var de full fart från det jag slog upp ögonen. Skulle jobba några timmar på förmiddagen och O skulle vara hos mormor. V på dagis. Så upp och hoppas och fixa sig lite anständig inför jobbet.

Trevligt att jobba.....hann t.om. med en fika men en gammal arbetskamrat. =) Sen hem och sitta i telefonintervju i en timma. Men vi var så effektiva att blev klara på "bara" 40 minuter. Sen och hämta V på dagis för att bege oss till barnläkarmottagningen för att kolla vidare med hans hosta. Besöket resulterade i en lugnröntgen och en ny medicin.

När jag bloggar så märker jag hur mycket kontakt vi har med sjukvården. Men så är det väl för många föräldrar. Tur att vi inte är särskilt förkylda och sjuka annars. Vi har "bara" en massa annan s.k.i.t- Men men de funkar ju för det mesta bra ändå.

Nu är det nedräkning tills vi flyttar hem igen. Kanske kanske är det bara två nätter bort. Jag håller tummarna!

Well.....nu är de in i duschen, sen kvällsthe och macka + lite tv. Sen siktar jag mot kudden!

Tack o gonatt!

support



Tack alla ni snälla och goa människor som skriver fina inlägg! Utan er och ni nära och kära vänner skulle vår resa inte var likadan. Jag vet att ni är många som särskilt har läst om vår resa med Olle. Jag ska hålla er alla uppdaterade så ni får följa oss om ni vill. Det blir lite mindre svårt då. När man har sällskap. =)

Alla ord värmer och jag tar dem till mig. Jag lägger dem varmt och omsorgsfullt i hjärtat för att spara dem och vårda dem ömt.

Tack för att ni finns - ingen nämnd ingen glömd!



Olle - kämparnas konung del 5

Efter ytterligare någon dag, gjordes en till magnetröntgen. Det för att kolla hur stroken hade tagit. Efter denna röntgen så hade vi ett möte inbokat med läkaren.

Våra kontaktsjuksköterskor, Erika och Anki var med på plats. Läkaren visade bilder på Olles hjälrna och vi fick se var stoken hade tagit. Det visade sig att den tagit i ett ganska stort område. Området är det som styr höger sidas motorik.

Det första som kom till mig var: lättnad!!!! Han skulle inte få ett begåvningshandikapp, eller syn, eller hörsel eller emotionellt. För mig var det motoriska det "lättaste". Svårt att beskriva att känna lättnad efter att få beskedet, men vi hade verkligen trott att den skulle drabbat Olle värre.

Det som var svårt och som fortfarande kan vara svårt, är att ingen vet hur det kommer att bli. Den enda som kan ge oss ett besked om det är Olle själv. Genom att förlja hans utvecklign motorisk, så kommer han visa oss vad han behöver hjälp med.

Vår uppgift är att ge honom de bästa förutsättningar för att han ska kunna utvecklas så bra som möjligt. Det gäller mycket motorik-träning, men även mycket stimulans genom kommunikation, emotionellt och samspel. Det kanske låter som om  " ja men de gör väl alla föräldra, stimulerar sina barn". Ja de kan jag hålla med om, MEN....de flesta barn får också chansen att själv visa omvärlden vad de kan och vad de lär sig.

Med Olle får vi tänka flera steg före. Är det så att man ska kunna greppa saker när man är 4 månader, gäller det för oss att stimulera honom och hjälpa honom att klara det innan. Att ge honom de absolut bästa förutsättningarna för at tkunna klara den rörelsen. Så...vi tränar. Varje dag.

I slutändan kommer vi inte veta om det var för att vi tränade honom så mycket elle rom han skulle klarart det motoriska ändå. För mig spelar det inte någon roll hur de är. Huvudsaken är att Olle mår bra.

Det har och är en lång resa att få ett barn som man inte vet hur de ska gå för. Det vet man inte annars heller men här har vi ändå en förberedelse på vad som kanske kan komma. Olle kommer också ha en högre risk än andr att drabbas av epelepsi. Säskilt i de perioder då hjärnan växer.

När ett barn drabbas av en stoke, jobbar hjärnan lite annorlunda om man jämnför mot när en vuxen får en stroke. Jag har fått lära mig att barns hjärnor är väldigt plastiska. Det betyder att de är formbara. Om hjärnanr får en signal att "lyft höger arm" så går det en signal till det området i hjärnan som styr höger arm. Finns det då inget i det området som kan hjälpa signalen (för att det området är dött för Olle) så stannar inte signalen där, utan den letar vidare till ngåto annat ställe i hjärnan som kan hjälpa hande att lyfta sig. Hade jag fått en likande stroke, hade min signal stannat vid det döda området. Den hade inte letat vidare.

Vuxan stroke-patienter får fysiskt träna upp sig. Gneom sjukgymnastik och upprepningar, upprepningar. Vi får träna vår arm att lära sig en rörelse. Den rörelsen får sedan "nötas" in i hjärnarn.

Hos Olle blir det bådeock. Vi tränar honom fysiskt, samtidigt som hans hjärna är plastisk och tar nya vägar.

Vi går på regelbundna träffa roch återbesök på Ds och Astrid LIndgren. På Ds träffar vi läakr eoch sjukgymnast. På AL träffar vi en arbetsterapeut. Vi är även med i ett forskningsprojekt som studerar stroke-patienter (barn)
Olle blir videofilamd och får göra en massa fysiska tester.

Hittills har allt sett bra ut. Man har inte kunnat se några motoriska skillnader mellan höger och vänster sida. Men samtidigt är han fortfarnade så liten. Bara 4 1/2 månad. Men vi hoppas på det bästa för honom, såklart. HAn har fått sluta med sin krampmedicin och han mår så bra.

Vi har blivit tillsagada att inte behandla honom annorlunda eller extra varsamt. Han ska vara som vilken annan bebis som helst. Men hur lätt är det?

Vi tar alla till oss våra barn olika. En del älskar man snabbt andra tar det tid innan kärleken tar vid och blir stor och stark. Vi känner för det mesta en stor omvårdnad och en stor beskyddarinstinkt över våra barn från första stund. Vi blir som vaksamma varghonor över våra små. Vi har stenkoll över hur våra barn uppträder.

Jag vet inte hur ni som har fler barn känner. För mig är det i alla fall skillnad. Sen är man ju tryggare som andragångsförälder och inte lika "ny" som förälder. Men de är olika ändå med Olle och Ville.

Olle kom in i våra liv och allt belv annorlunda. Jag har förändrars som människa. Mer nu än när jag blev förälder första gången. Olle har lärt redan lärt mig mer om livet än vad jag visste innan. På gott och ont. Ibland önskar man att det inte var så. Men jag vill ändå inte ha de ogjort. Jag tror att allt detta har gjort mig till en bättre människa. Å är de inte det man vill? Att utvecklas och lära sig mer om livet så länge man lever?

Jag har länge trott på frasen" Det är inte hur man har det utan hur man tar det". Men det är först nu som det har blivit verkligt på ett nytt sätt för mig. Så tack Olle för att du kom just till oss och lärde mig så mycket!

En av mina allra bästa vänner sade under sjuhustiden: "Olle är en kämpe - han är kämparnas konung. Och han kommer klara detta och ni kommer klara detta. Det är jag säker på"

Det tror jag med. =)




Lucia och söndagsöppet



Idag ska jag försöka komma ner på stan. Har inte varit nere och tittat på julklappar en enda gång.
Det har varit fullt upp de senaste veckorna. Men idag ska jag göra ett försök att komma ner och inhandla något till Ville och Olle.

Min lucia-morgon såg ut såhär. Olle vakande kl 07.00. Jag hade legat vaken sedan kl 05 av olika anledningar. Gick upp och gjorde min svärmor sällskap vid köksbordet. Hon e alltid uppe med tuppen! Olle fick lite välling och kläder och jag fick lite frukost. Sedan blev det kaffe och en lussebulle. Mums!

T och Ville dök upp någon timma senare. Ville hade pepparkakskläderna på sig. En liten stund i alla fall.=)
Vi fick en liten pratstund, T och jag innan de var dax för honom att åka och hämta ett släp för att få bort allt vår gamla kök från vår tomt. Det ligger en hel hög med bråte ute på gården. Så nu är han, Ville och svärfar på gång med det. De är deras projekt under dagen.

Nu har vi bott här en vecka. Funkat bra för det mesta. Jag ska absolut inte klaga. Det är för en begränsad tid och jag har svärföräldrar som ställer upp för oss. Känns bara konstigt att inte sova ihop med sin familj. Mest rörigt är det nog för Ville som är på dagis, här på dagarna och kvällen och sen hem och sova på natten.

Men jag hoppas jag kan få flyttat tillbaka i mitten av veckan. Allt hänger nog på om vår "fläkt-kille" fixar fram vårt agregat som ska sitta på utsidan av huset. Snickaren och hans "stab" kommer vara klara som de lovat. De är jag inte det minsta orolig över.

Nu vaknar Olle!

Ses!

Olle- kämparnas konung del 4



Nästa morgon (efter ett fåtal sömnlösa timmar) gick vi upp och sedan ner tilll avd 20.
Olle sov. Det skulle visa sig att han skulle sova i stort sett hela tiden de närmaste dagarna. Han hade fått en så stor startdos av krampmedicinen, så det gjorde honom trött. Det gjorde också att han inte kunde ammas, utan fick sondmatas.

Vi fick lära oss hur man gjorde: Först ta en ny spruta och koppla i den i slangen som var fäst vid hans näsa. Sedan dra upp lite magsaft (för att kolla att han inte hade så mycket luft i magen) Sedan försiktigt och under en viss tid ge honom mat. Vi lade honom vid vårat bröst och i ammninsställning och gav honom sedan maten. Mycket märklig situation, men som efter ett par gånger gick bra.

Jag började få panik att jag inte skulle kunna amma honom. Så jag fick samtidigt börja pumpa ut mjöl och ställa i kylen. På så sätt kunde vi sondmata honom med min egna mjölk. Vi tog inga kort på detta och på Olle de första dagarna på avd 20. Vi var så uppfyllda med att bara klara dagen. Men jag minns så tydligt hur makabert jag tyckte det var att sitta vid en maskin och simultanpumpa båda sina bröst med en maskin.

Jag var ju inte den enda som gjorde detta, utan där gick vi mammor i korridoren på avd 20, utan barn med med gula ammningspumpar i handen. Vi tvättade och spritade våra händer, vi gick med våra pumpar, vi spritade våra pumpar och vi tittade och höll i våra barn som för det mesta bara sov i sina små bäddar. Bäddar som var uppvärmda underifrån och som hade små sänghimlar av tyg så att varje liten bebis kunde ha de mörkt och privat i sin egen bädd.

Det är verkligen ett speciellt liv att var på en iv.avd på en neo avd. Ett liv som också är ett liv, men där inga vanliga rutiner gör sig gällda. Här lever man ettt liv mot klockan och jag kände mig hela tiden väldigt sårbar, naken och helt utelämnad och andra som visste bättre.
De visste bättre om mitt barn.

Efter en mängd olika prover och tester gjorde läkarna en magnetröntgen på Olle.

Då fick vi svaret: Olle hade under graviditeten drabbats av en stroke. Till en början visste de inte var den hade tagit och vilken skada den hade åverkat honom. Det var en stroke och de var ingent de kunde göra för att rädda de området i hjärnan där den hade tagit. Vår läkare Alexander lovade då mig att han inte skulle komma med mera obehagliga överraskningar ang Olle. Det löftet gav han mig i en korridor på Ds. Han levererade även stroke-beskedet till oss under tiden vi tog oss tillbaka från röntgen till avd 20.

Så här var det ett flertal gånger. Stora och svåra besked i en korridor och sedan barnmorskor och sjuksyrror som fick plocka upp spillrorna av oss på rummet. De var de som höll i oss när vi grät, de var de som försökte trösta oss, de var de som såg Olle och hjälpte oss se vår son och vilken kämpe han var. De var helt fantastiska.

Jag vill sända en extra fin tanke och all min godhet till Anki och Erika som under hela vår vistelse tog sig an oss. Vi hade inte fixat det utan er!!!

Eftersom vi inte fick ha mobilen på när vi var på avd 20, så hade vi svårt att hålla kontakt med omvärlden. Jag gjorde en sms-lista över mina närmaste vänner och skickade mass-sms för att uppdatera alla om hur de gick. Jag orkade inte ringa och prata med någon förutom min mamma och Ville.

Ville som jag saknade så att de lilla av mig som var helt gick även det i bitar.




Grattis Erik!!





http://www.youtube.com/watch?v=08YOgiuhCrU
# (vinnarlåten med Erik)

Grattis "Idol Erik"!!!



Konsten att välja



Det är final i Utmaningen på Mobergs och de var meningen at jag skulle gå ut. Men jag e så trött.

Samtidigt så vet jag att jag skulle må bra av lite vuxen-kompis-kontakt. Man allt känns så rörigt. Bor inte hemma, har ingan grejer, sovit dåligt, inte träffat T sen förra helgen och så mysfredag.

Blir liksom inte sugen på raj-raj då. Tråkigt. Känner mig som en gammal tråkmåns. =(

Men så är de fredag och vi är bortbjudna på middag till mamma. Sen är det Idol-final!! Alltid kul å kolla på!

Så de blir nog soft och soffan och Idol. Känns som om jag kan det men, men......

I morgon ska Ville på kalas på Lekrymden. T vill köra bort vårt gamla kök till avlastningstationen. Å vi bheöver åka till Ikea och köpa kok-kärl och stekpannor till vår nya fina häll. Var precis upp och kolla på köket. Alla vitvaror är på plats och bänkskivan. Nu ska de snart såga ut för hällen.....=)

Hörs!

Pepparkaksgubbar










Idag har jag införskaffat pepparkaks-outfits till brorsorna Eriksson. Ville ville absolut vara pepparkaksgubbe i år. Annars brukar de mest vara tomte som gäller.

Var även hos tandläkaren med Ville (som blev väldigt liten helts plötsligt). Allt gick bra - inga hål! Sen körde vi en runda på staden och införskaffade ovan klädsel. I morogn är de lussefirande på förskolan. Ville har sagt att han vill vara med i tåget i år. Annars så brukar han bojkotta allt uppträdande på förskolan. Så i morognbitti är det luciaståg och fika på förskolan.

Bullninjan ska få fika och se goa småbarn lussa!! Så trevligt! Blir säkert en liten tår i ögonvrån av glädje och stolthet.

Var och upp och kolla köket också. Golvet på plats, flera skåpstommar uppe, spacklat och redo för målning ikväll och att el var dragen. Hurra!! Några steg mot hemkomst för Olle och mig som fortfarande huserar hos svärisarna.

Vill också passa på och tacka för alla fina inlägg ni gör, främst vad gäller min historia kring Olle. Det värmer verkligen. Tack.

Sov gott!


Olle - kämparnas konung del 3

Vi blir kvar på Neonatalen. Vi får stanna hos Olle hela tiden, utom när de ska ta ryggmärgsprovet. Vet inte varför men antagligne för att de ser obehaglilgt ut.

Olle är så tapper hela tiden. Trots alla stick så håller han humöret och modet uppe. Istället för bedövning får han sockerlösning i munnen när de ska sticka honom. Det har visat sig att på små bebisar, är det den bästa smärtlindring som de kan få. Kom på mig själv att tänka att han också kommer utveckla en liten "sockertarm som mamma".

Jag vet inte vad klockan är men efter en tid så får Olle komma in på en iv-avdelning. Han får en egen liten specialsäng där han ligger med alla sina slangar och uppkopplad mot olika monitorer. sambon och jag får sitta vid honom. På hans rum ligger även tre andra små bebisar. Jag ser att de är väldigt små, men att deras föräldrar ser inte alls ledsna ut. Varför är de inte de? Sambon, T, och jag är helt förkrossade. Tårarna rinner och det känns brutalt att behöva visa upp sig för människor man inte känner och inte har en realtion till.

På detta rum arbetar hela tiden två st personal. En sjuksyrra och en barnmorska. De har plats för fyra bebisar. Om man ska gå in i rummet måste man tvätta händerna och sprita sig. Samma sak när man lämnar rummet. Hört om debatt om hygien på Neo-avdelningar. Måste säga att jag inte ser hur de som jobbar på av-20 på Ds skulle kunna vara med hygieniska. Så fort de tar i något av barnen inne på rummet, spritar de sig. Ska de ta upp ett barn i famnen, sätter de på sig ett speciellt förkläde/rock som ligger under just den bebisens säng. Så alla bebisar har ett eget bord men egen rock, handsprit, mm. De var otroligt noga med detta hela tiden.

Efter någon timma säger de åt oss att vi måste gå upp på av 17 och sova. Vadå sova!!!?? Men de är bestämda och tycker att vi måste tänka på oss själva och att vi ska orka. Då behöver vi sova.
Ni som känner mig vet att detta är som ett hån. Jag som har stora problem att sova i vanliga fall. Alltså kom igen...skulle jag kunna sova när mit tbarn ligger uppkopplad!!??

Vi går i alla fall upp till av 17. Eller nja.....jag åker rullstol. T är osäker på vägen dit och jag har nollkoll. T har berättat efteråt att jag inte funkade. Jag förskte gå och ta mig upp ur stolen och kollapsade. Grät, skrek och bara ....ja dog kändes det som. Kommer inte ihåg så mycket. Vet bara att vi kom upp och att jag la mig i sängen och att vi låg där båda och bara grät tills de var dax att gå upp och ner till av 20 igen.

Vi var på av 17 utom ett barn. Alla andra hade ett barn på sitt rum, utom vi. För vårat barn låg på av 20. Allt var fel och kändes fel. Alla ramar och allt jag kände till om verkligheten var borta. All trygghet, allt normalt, var borta. Mina tankar tänkte de mest förbjudna och de allra svartaste.


Kök eller inget kök - de är frågan




I morse ringde sambon och berättade att vår kära snickare blivit sjuk. Ryggen hade pajat.

PANIK!!!!!!

Men som den goda snickare han är så hade han fixat en ersättare för dagens arbete. Vilka gör de liksom?
Nu i eftermiddag när jag skulle gå och kolla läget hur de ser ut i köket så stod han ändå där!! Snickaren alltså. Jag blev helt paff!!

Nej då har den pliktrogna mannen varit hos läkaren och sedan smällt i sig smärtlindrande. Ja vad ska man säga. Men jag tänker på honom och att han ska hålla också. Han har ju en familj som behöver honom. Ja förskte säga att: de finns ett liv efter jobbet också.

Ja de är dubbelt. Bra för oss men inte så bra för honom att han inte håller i ryggen. Tack snälla C för att du orkat och har en sådan bra man! Tack snickaren för att du är så plikttrogen!

Så de blir nog ett kök till jul i alla fall!


min dag hittills

hjalpande-hand.jpg

Ja ibland reflekterar jag över livet och hur dess dagar går och vad som händer. De är ganska fullt upp!

Min dag hittills ser ut så här.

02.35 Olle vaknar och vill ha mat
05.58 Olle vill ha nappen
06.30 Olle vaknar - vi går upp
07.00 Frukost och påklädning
07.30 Olle vill ha mat
08.00 Går och hämtar bilen och åker till jobbet
08.30 jobbar
10.30 åker hem
10.50 Olle vill ha mat
11.00 Åker hem och hämtar mat
11.15 fixar mat till Ville
11.30 äter själv och Ville äter också
11.50 Olle ska sova
12.00 Bakar pepparkakshus med VIlle
12.50 Olle vaknar
13.00 Fösker söva om Olle
13.30 Olle vill inte sova
13.45 Olle vill ha gröt
14.00 Spelar fotboll med Ville
14.30 Ringer en kompis
14.45 Olle vill ha mat
15.00 Spelar fotboll med Ville
15.10 Olle ska sova
15.15 jobbsamtal
15.15 Olle ska sova- igen
15.30 Börjar blogga
15.50 Olle vaknar och vill inte somna om

ja...ni ser......känner säkert igen er....=) å än är inte dagen över. De blir itne så mycket "egen tid" men jag klagar i´nte. Jag är så tacksam över det liv jag har och de barn jag har. Vill itne byta för något i världen. Trivs och mår faktis helt ok. Magen och annat får idag ses som petitesser. andra dagar de viss åkommor helt över. Men inte idag. Idag är en bra dag - idag är idag och kommer inte igen.

Glömde att säga att jag bor hos mina svärförädrar också. Är allts å inte på hemmaplan och gör detta. MEN......De går också bra. Vet att alla inte fixar att bo tätt ihop med sina föräldrar och framförallt inte andras.


Okej det var min dag hittills!




Besök på akuten =(




Ja....vad ska jag säga. Fick åka till akuten ikväll med Ville. Är det inte den ena så är det den andra. Känns som om mit thjärta sitter i halsgropen ibland. Ändå var jag rätt så cool idag. Menn oj vad man kan bli rädd och orolig för de små. 

Ville har ju varit sjuk några dagar förra veckan, men pigg och alert i helgen. Så idag fick han gå till dagis som vanligt. När vi hämtade honom så var han på dåligt humör ioch trött (inget ovanligt) Så när vi kom hem la han sig och kolla lite tv när jag fixa mellis. Han åt dåligt och klaga över huvudvärk. Helt plötsligt börjar han spy. Och jag ser blod. Hjälp!

Vi tog oss till aktuen och där spydde han mer och sen blev han slö och somnade. Blek men ingen feber, ingen sänka, ingen stelhet i nacken, inte ont i magen, inga konstiga utslag. De hittade inget fel på honom. De konsulterade Astrid Lingrens sjukhus. Efter någon timma blev han bättre. Han började dra historier och rammsor i stil med: "kolla på låret - du har bajs i håret" och sen sa han:" Nu e jag jättehungrig. Jag skulle vilja ha McDonalds"

Eh???????

Ja...vi fick ta oss hem och skulle återkomma om han blev sämre igen. Vi åkte hem. Ville åt McDonalds och vill ha mer mat. Nu har sambon och han åkt hem för att sova i huset i natt. Ville får stanna hemma från dagis i morgon.

Men vad hände liksom? En megaintensiv och kort magsjuka? Jag fattar ingenting. Någon som har liknande erfarenhet??

Nu ska jag bädda rent i sängen och ta en dusch. Krypa ner och föröska sova några timmar. Ska jobba någon timma i morgon igen. Är för trött för att orka ta mig samman och skriva mer på hsitorien om Olle. Återkommer om den. Han ligger i alla fall och sussar sött i sängen i rummet där jag sover.

Over and out!


Snälla snickaren

Pålitlig. Plikttrogen. Handfast. Tidstrogen.

Det är kanske inte ord som man tänker på när man hör talas om snickare eller hantverkare. Men vet ni?
Vi har lyckats hitta en sådan. Eller hitta och hitta. Vi känner en sådan. Å sådana snickare växer inte på träd. Så man får hålla i dem hårt och vara trevlig och snäll mot dem. För är man som oss, som inte kan så mycket med praktiska saker, så är man beroende av bra kontakter.

Så detta är en hyllning till dig Snälla snickaren som gör vårt kök!!! Du är guld värd!!






installerade hos svärisarna

Nu är lillbrallan och jag på plats hos svärisarna. Ville ska sova hos mormor i natt och sambon får allt sova själv i huset. De är bra så at than är på plats när vår snälla snickare kommer.

Tur att vi har våra nära så nära. Himla smidigt.

Jag flyttade hela Olles bohag hit. Säng och leksaker och allt. Så de ska kännas så tryggt och mysigt och som vanligt. De är bara mamma som ska åka och jobba i morgon.

Jobba!!! Å va kul!!! Hoppas de jag ska jobba med känner likadant!

Någon timma i morgon och någon timma på tisdag. Mormor och farmor ställer upp och gosar och rullar vagn med Olle medans jag är på jobbet. Jag känner mig så priviligerad som har dem. Tack för att ni finns!!


Olle - kämparnas konung del 2

Dage efter förlossningen så skulle Olle undersökas av läkare, något som alla nyfödda barn gör innan de får åka hem från BB. Eftersom jag inte hade kunnat släppa detta med de små rycken, frågade jag honom om det. Jag beskrev vad jag sett och att jag känt samma ryck i magen. Läkaren, Tomas Bruse tyckte att vi skulle göra ett eeg för att mäta hjärnaktiviteten.

Jag blev nu oroligare. Sambon tröstade och sa att det säkert inte var någonting och att de var bättre att kolla upp allt innan vi åkte hem. Läkaren skrev en remiss och några timmar senare kom de upp två tjejer på rummet som skulle mäta eeg. De satt fast 10 st elektroder på Olles huvud. Han var inte glad åt det kan jag säga.

Han skrek och skrek. 30 minuter skulle de sitta på och vi skulle försöka hålla honom så stilla som möjligt. Inte lätt och jag var helt slut efter 30 minuter. Kändes som en halv dag. Vi skulle få ett snabbsvar från Karolinska redan samma kväll. Olle hade inte ryckt något mer så vi blev lite lugnare. 

Efter några timmar så kom Ville, min mamma och Villes farmor och farfar och hälsade på oss. Jag hade längtat så efter Ville och att få hålla om honom. Jag mådde bra och de var kul att de kom! Ville fick ett nytt Lego (storebror present) som han pysslade med. Vi berättade om eeg för våra föräldrar. Olles blodsocker hade också gått ner så vi fick ge honom lite ersättning i kopp. Medan de var där så började Olles fot rycka lite. Min mamma fick se det och då såg jag på henne att hon blev orolig. Hon har jobbat på BB och har mycket erfarenhet av små bebisar. Hon hade inte sett sådana ryck förut.

De stannde någon timma och sedan när de skulle åka, följde sambon dem ut. När de var ute kom en barnmorska in till mig. Hon sa: "Nu har svaret från Ks kommit. De såg någonting på eeg och vill att ni redan ikväll kommer ner till Neonatal här på Danderys så att de får kolla upp mer noga vad det kan handla om."

Svart. Det brusar i öronen.

Jag ser att sambon kommer in och ser på mig att något har hänt. Han frågar barnmorskan och får samma besked som hon nyss lämnat till mig.

Något brister och tårarna kommer.

Jag vet inte riktigt vad som händer efter detta men jag vet att vi började packa våra saker för att lämna rummet med Olle och bege oss ner till avd. 20  - Neonatalen. Jag blir körd i rullstol, för mina ben vill inte bära mig och jag är ju trots allt nysnittad.

Vi kommer ner till avd 20 och då faller jag. Allt blir bara svart och tårarna kan inte sluta rinna.

Vi får komma in i ett rum och träffa en läkare, Louise, som försöker förklara vad de behöver göra för att ta reda på varför Olle krampar. Hon säger vidare att de kan vara en mängd olika saker och de måste sätta in penicillin i fall det är en bakterieinfektion. Hon säger också att de måste sätta in krampmedicin, Fenemal, för att stoppa kramperna. De behöver också göra en massa undersökningar och ta en massa prover på honom.

Vi får gå in i ett rum där Olle ligger. Han är så liten. Så hjälplös. Jag kan inte göra någonting. Jag håller hans hand och jag sjunnger. Varför vet jag inte, men jag gör det ändå. Jag ser bara honom. De tar så mycket prover och sticker han så många gånger. De sätter en sond och de sätter dropp och de sätter två nålar i huvudet på honom. De ska sitta där i 48 timmar för att mäta vad som händer i hjärnan. Han har slangar från båda armarna och från båda benen och i huvudet och i näsan. Det ser helt horriblet ut.

Jag tappar tidsuppfattningen. Jag tappar allt utom min oro för Olle.



Olle - historien om kämparnas konung:del 1




Tänkte försöka mig på att skriva ner vad som hände oss och framförallt Olle - vår lilla prins som idag är 4 1/2 månad. Vet inte om de går men ska göra ett försök. Tror att de kan var bra att göra för att få det på pränt. Sen har jag ju pratat om det miljontals gånger redan, men de är bara bra.

För så funkar jag. Att få prata om saker gör att det känns lättare. Inte kanske precis då man pratar om det, men efter att ha sagt det flera gånger så med tiden känns det inte lika plågsamt och sorgligt längre. Med tiden sjunker allting in och gör det lite lättare att bära. Hade någon sagt till mig för 4 månader sedan att jag skulle vara glad och nöjd idag, hade jag inte trott dem. Det kunde jag inte föreställa mig.

För så ledsen och trasig som jag blev av allting, har jag aldrig varit förut. Kanske har jag inte fått tillräckligt med prövningar i livet innan detta. Å då har jag inte gått sorglös genom livet. 

Men hur än livet ter sig, så tror jag att för många så är något utav de värsta man kan tänka sig; att de ska hända ens barn någonting. Vare de sig är innan graviditet, försök att få barn, under graviditet och sen när det lilla livet har sett dagens ljus. Vi oroar oss. Å de blir inte lättare med åren. Inte för mig i alla fall. Jag är nog ett litet oroshjärta.

Min graviditet med Olle var normal. Eftersom jag var över 35 år då jag blev gravid så fick jag erbjudandet om att göra lite extra tester, så som KUB. Det innebar att jag fick lämna blodprov och göra ett extra ultraljud i v. 10-12. Alla testresultat var bara bra. Alla de gånger jag gick hos barnmorskan, var bara bra. I slutet av v. 30 ramlade jag. Jag blev lite orolig till en början, men när jag kände hur Olle rörde sig i magen som vanligt, blev jag lugn. För säkerhets skull kollade jag med barnmorskan dagen därpå, men allt såg "bara bra ut".

I v. 35 fick jag muskelbristningar på magen. Det blev en tur till akuten och även en tur till Ds (Danderys sjukhus) för ultraljud och extra koller. Men allt så "bara bra ut". Allt som allt så gjorde vi 4 ultraljud under graviditeten.

Liksom med Ville så var Olle ett planerat kejsarsnitt. Jag var lite orolig att de skulle sätta igång tidiigare, men det gjorde det inte. Ville var på vårt sommarställe med mormor, farmor och farfar. Han hann komma hem dagen innan vi skulle in till Ds för snittet så vi fick krama honom lite extra. Därefter skulle han stanna med sin mormor hemma i vårt hus så länge vi var kvar på sjukhuset. Vilket skulle vara max 2 dagar. (trodde vi ja)

Tisdagmorgon den 21/7 2009 åkte vi in till Ds. Faster L och Farbror C var med i bilen eftersom de skulle in till Sthl för jobb. Praktist tyckte vi och så åkte de med i stället för att ta bussen.

Väl innen på Ds fick vi vårt rum på av. 17. Trevligt och snäll personal. Vi gick ganska snabbt ner till operation där vi bytte om och gjorde oss redo för snittet. Narkosläkaren gjorde ett bra jobb och min bedövning tog precis som den skulle. Jag mådde bra under hela operationen. Allt som allt tog det ca 35 minuter.

När Olle kom ut fick han komma upp på mitt bröst en liten stund. Allt kändes bara så härligt och underbart!!!
Min lilla kille hade äntligen kommit till oss! Å han var alldeles perfekt och alldeles underbar.

Efter en kort stund ville de ta honom till rummet bredvid för att kolla hans andning. Han hade lite kämpigt ett tag. De är ganska vanligt för snittade barn att få lite jobbigt med andningen. Men hans pappa var med hela tiden och efter en liten stund så var allt bara bra igen. Vi fick alla åka upp på "uppvaket". Efter någon timma där så kunde vi få komma upp på avd. 17 igen.

Jag var pigg!!! Mådde väldigt bra för att vara nyopererad. Sambon kunde knappt tro de var sant att jag var så mycket piggare denna gång, jämnfört med hur de var när Ville föddes.

Olle låg i min famn och vi bara myste. Då såg jag att hans lillfinger började rycka. Rytmiskt. När jag såg i vilken takt de ryckte, mindes jag att jag känt samma ryckiga sparkar när han låg i min mage. Jag blev lite orolig och frågade sambon. Rycken slutatde efter ca 20 sek. Efter en stund så började Olle rycka lite i sin höger stortå. Vi ringde på en barnmorska. Hon tyckte inte vi skulle oroa oss utan sa att " små bebisar har så omogna nervbanor att de rycket lite sådär ibland". Vi lugnade oss en smula. Men hos mig fanns det kvar.

Varför gjorde han sådär?



Fortsättning följer en annan dag. De är jobbigt att minnas och jag vill få det rätt. Det är viktigt att de blir rätt. Så de får ta lite tid att berätta detta.

Ha de gott!


Köket.......snart ett minne blott

Idag har det jobbats. Packat ner alla saker i köket. Slängt en del men sparat det mesta. Kommer få köpa nya kastruller nu när vi skaffar nu häll. Någon som har bra tips på bra saker till inte ett alltför dyrt pris


Gjutjärnsgryta, rund - Le Creuset 4,2 liter
Sambon har varit så duktig och skruvat i hop alla stommar och burit ooch burit. I morgon rivs allt i köket. Vi ska bo hos min mamma och sambons föräldrar dennna vecka som kommer. Så att vår snälla snickare kan få lite arbetsro. =)

Så i morgon går ett litet flyttlass till svärisarna. Jag och Olle ska bo där första natten, medan Ville sover hos mormor och sambon sover här i huset. Lite utspritt. Men de är de värt!
Nu i kväll blir de lugna gatan. Har inte suttit ner på hela dagen så nu e jag helt slut. De blir godispåse och lite Robinsson innan jag kryper till kojs.

natti natti!!

liten update för badrummet ovan



Har tjackat in oss på denna serie fast i helvitt för badrummet på ovanvåningen. Fint tycker jag!

Men just nu står sambon och skruvar väggskåp för nya köket. Han har tagit ledig idag och jobbar på som sjutton. Duktig han är! Jag har försökt leka Arga Snickaren genom att fråga " hur lång tid tror du det där tar?" Fast sambon tyckte inte jag lyckades så bra...jag lät inte särskilt sträng. Han sa i alla fall att "idag ska alla skåpen var klara om jag så ska skruva till midnatt!" We´ll see!! =)


LUGG



Det blev resultatet efter morgonens besök hos LUGG - en lugg


Jag tänder ett ljus och tänker....


Några favoriter =)

http://www.youtube.com/watch?v=LrBeBYQTSfo



bokningsförfrågan

Aonang Villa Resort, Krabi


Ser inte helt fel ut va?? =)
Har skickat en bokninsförfrågan tll denna resort i Krabi. Så nu får vi vänta och se om de finns några rum för oss i mars. Spännande!!!

Favvo tv-kvällen



"Arga Snickaren"

Men är han så arg egenterligen? Mest rak och rätt på liksom. Skulle passa mig jättebra. Snart kommer vår snickare och tar köket i beslag. Men han är "Snälla Snickaren". Det är också bra!



Å så Grey`s. Få se om det är ett "gråta -avsnitt" ikväll eller inte. De är dessa man vill åt. Gråtisarna.
Sist handlade det om en liten bebis som fick en stroke när han låg i magen på sin mamma. Sambon som inte brukar kolla, "hamnade" framför tv:n en liten stund och vi tittade på varandra. Vår lilla Olle fick ju också en stroke när han låg i min mage. Tänkte skriva och berätta hela vår historia någon dag när jag känner att jag orkar.

Nu är det tv:n nästa!!

Jo just de! Hann med en powerwalk nu ikväll också! Skönt att få andas frisk, kall decemberluft.

Over and out!

/BN

Solen skiner och jag är inne =(

Ja så kom den fram, solen. Och jag sitter inne. Skulle gärna vilja gå ute en sväng. Men icke!

Kan gå en runda när sambon kommer hem. Fast då har solen redan hunnit gömma sig för denna dag. Typiskt.

Jaha...vad har vi gjort fram till snu då? Jo, lekt lite med Olle på golvet. Kört lite övningar och gullat. Ville ligger deckad i soffan med täcke och kudde och kollar barn-tv hela tiden. Men han har ätit och druckit bra. Skönt.

Kört en tvätt och läst lite i väldigt korta sekvenser. Håller på med Camilla Läckbergs senaste. Lättläst och bra. Funkar liksom bra. FIck precis meddeland eom at tvåra tapeter kommit som vi ska ha bakom glasskivan i köket. Det blev en Eco #3 tapet. Fina tycker jag.

Igår beställde vi nya badrumsvaror till badrummet uppe. De ska få sig ett ordentligt lyft när köket är klart. Kommer nog bli bra när allt är klart. I helgen ska Sambon riva köket och vi får flytta ut en vecka. Hela nästa vecka så bor vi runt hos våra föräldrar så att snickaren och de andra kan jobba på så gått de går utan att vi är i huset. Jag vill verkligen bara att de ska var klart nu. Har väntat så länge.

/BN

sjukstuga



Jaha. Inget jobb för mig idag. Vilket antiklimax. Var så laddad. Men Ville fick feber igår och det känns inte bra att dra iväg till jobbet och lämna både han och Olle till barnvakt. Jobbet får vänta.

Har sovit som uggla i natt - inget alls känns det som. Så är rätt sliten och trött idag. Men igår var det trevligt! Julfesten med jobbet blev lyckad. Trots att larmet i byggnaden gick och det inte gick att stänga av. Men om vi stängde dörren så hördes det inte så mycket. Vi inom socialtjänsten är inte så kinkiga. =)Sen kom Securitas och fick stopp på det hela.

En julklapp blev det också. En body lotion. Perfekt! Jag tror att min julklapp som jag köpte också gick hem.

Ja ingen gympa-avslutning blir det heller. Men Ville är cool. Han vet att det blilr mer gympa efter jul igen. Idag får han ligga i pyamas hela dagen och ha täcke i soffan. Äta vad han vill och va kung. =) HAn är inte så där jättedfålig än heller....så de ska nog gå bra.

Hörs då!

/BN

julfest



Idag ska jag gå på julfest som jobbet ordnar. Det är en lång tratition att vår sektion har knytisjulbord och julklapssutdelning varje år. Så idag har jag varit på stadens gator och inhandlat en julklapp till en kollega. Jag vet vem jag skulle köpa till och jag tror att jag fick till det bra. =) Man ska även ha ett rim med på paketet. I vanliga fall brukar jag "fuska" och ta ett rim som jag hittat på nätet, men i år smällde jag till och gjorde ett själv!

Ska bli trevligt att träffa alla kollegor som jag inte sett på ett tag. Varit hemma i ett halvår snart. Men lite jobb har ju ju som sagt hunnit göra ändå. ;)

Fick mig en trevlig lunch hos bästa kompsien som bor på stan också. Väldigt uppskattat! Hon har alltid det där lilla extra att bjuda på. Idag åt jag ett superdupergott bröd som hon bakat själv. Massa godsaker i det; nötter, frukt och annat mums! Tack M!!

Nu vaknar den lilla Olle!!


Later!


/BN


RSS 2.0