Grrrr......

När lusten att baka försvinner, ja då är det oftast de två S:n som spökar.

 

  1. S = Semester

 

Ja de har jag haft förmånen att ha en del i höst, så det läget är inte nu om jag säger så.

 

  1. S = Sjukdom

 

Mmmm…gillar inte att nöta om sjukdom för det är inte särskilt kul att lyssna på. Men vi har både vabbat och vobbat i tre veckor nu……börjar kännas lite sådär att nöta sträckan mellan köksgolv och vardagsrumsgolv nu. Lite ”lagom” trött på detta läge nu.

 

Men så ikväll kom ett litet baksug. Efter något från bardomen, något välbekant och icke avancerat. Något som mamma ofta gjorde när jag var liten. Jag vill ha Tigerkaka. Nu!!

 

Ge mig, ge mig Tigerkaka!

 

Började rota runt och kolla bakförrådet. Lite halvskralt men visst skulle jag få ihop en mjuk kaka alltid.

 

Nu står den där i ugnen och goar till sig. Allt känns genast lite bättre på en gång….

 

Här kommer receptet:

 

50 gram smält smör eller margarin

2 ägg

2 1/2 dl socker

½ dl mjölk

½ dl grädde

2 tsk bakpulver

3 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 ½  msk kakao

 

Jag gjorde såhär:

 

1.      Smörj och mjöla en av lång form, eller en kransform på ca två liter

2.      Vispa socker och ägg pösigt

3.      Smält smöret och rör ner mjölken i smöret.

4.      Blanda vetemjöl, vanilj och bakpulver noga i en skål.

5.      Rör samman ägg- och sockerblandningen med smör- och mjölkblandningen.

6.      Tillsätt mjölblandningen

7.      Ta nu undan en tredjedel av smeten och smaksätt den med kakao. Rör den slät.

8.      Varva nu smeten i formen, börja med ett ljust lager, därefter chokladsmeten och sedan ljus smet igen. Drag en gaffel/knivm formen så att smeten blandas lite.

9.      Grädda i 175 grader cirka 40 minuter. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.

 

Tjoff!

Kakan är klar att avnjutas!


Bullbak

Som tidigare nämt så gillar jag att baka det mesta. Helst ska de inte ta för lång tid heller. Så därför brukar degar som ska jäsa, inte bakas så ofta.
 
Blev dock lite insirerad av Hela Sverige bakar förra veckan och tänkte jag skulle baka någon form av bulle. Kom då på att baka Rimbo bullar. Eftetersom Rimbo är en av orterna i vår kommun, så passade det extra bra!
 
När ryktet om att jag skulle baka bullar var ute, så hörde en samverkanspartners av sig till mig, nämligen Rimbo polisen. Och vips, så hade jag lovat bort en påse Rimbo bullar till dem! De skulle köra förbil med "tjänstebilen" någon gång efter kl 18 på fredagskvällen. Gissa om mina pojkar blev exalterade! Jojo.
 
Använde mig av följande recept:
 
ett halvt paket jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumsvarmt smör
1 msk socker
6 dl vetemjöl
 
Fyllning:
 
75 g smör
2 msk socker
2 tsk vanlijsocker
 
Garnering:
 
1 dl florsocker
1 msk vatten
 

1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst.

2. Tillsätt matfettet, delat i mindre bitar, sockret och mjölet. Arbeta snabbt samman till en smidig deg.

3. Kavla ut den till en stor fyrkant, 40x40 cm, på en mjölad arbetsbänk.

4. Skär i fyrkanter, 8x8 cm.

5. Rör samman ingredienserna till fyllningen. Fördela lite av den mitt på fyrkanterna.

6. Vik upp de fyra hörnen på degbitarna över fyllningen

7. Lägg bröden i veckade pappersformar på plåten.

8. Jäs dem övertäckta ca 2 timmar i rumstemperatur.

9. Pensla bröden med uppvispat ägg.

10. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 5-8 minuter och i varmluftugn 200 i ca 8 minuter.

11. Låt bröden kallna utan bakduk på galler. (Svåraste momentet....för man vill bara glacera och äta dem direkt)Glasera bröden med florsockerglasyr strax innan de ska serveras

 
Ja....inte helt nöjd med utseendet. Helt klart mycket godare än vad de ser ut! Skulle nog väntat lite till innan jag glacerade dem.
 
Men polisen skulle ju ha sitt ;)
 
Pojkarna var nöjda. Enligt den stora så var bullen en 8 - 9:a på en 10 gradig skala. "Det var ju ändå första gången du prova mamma". Att få sitta i en polisbil och få en genomgång av hela bilen och bagage smällde nog högre hos honom.
 
Lyckad fredag!

MIn bästa kladdkaka

Förra veckan var jag hemma med en liten sjuk son. När han fick välja något gott som jag skulle baka, så valde han kladdkaka. Kanske det säkraste kortet i bakväg. Eller nja....vet faktis två stycken som inte alls gillar kladdkaka. Men den "stora massan" gillar ju det så det kanske inte är så konstigt att det är den kaka som jag allra mest har bakat i mina dagar.
 
Däremot så har jag provat en hel hög med recept på att få just din smarrigaste, kladdigaste, lite småsega, chokladiga kaka som bara det går.
 
Det recept jag använder mig av är följande:
 
50 g smör
2 st ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
0.5 dl matolja
2.5 dl vetemjöl
4 msk mörk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
ca 75 g vit choklad.
 
Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret.

2. Smörj och bröa en form med löstagbar botten.

3. Vispa ägg och socker poröst.

4. Rör ner smör och olja i äggsmeten.

5. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, salt och vänd ner i smeten.

6. Häll smeten i formen och tryck ner  grovt krossade chokladbitar.

7. Grädda kakan i cirka 30 minuter.

Ät och njut!!

Nästan ännu godare dagen efter. Man vill liksom bara gå och smånalla en liten bit i taget. Härligt sega kanter och kladdig mitt i!

 


Bullninjans Biskvier

Som jag skrev förut så blev jag inspirerad att baka biskvier, efter att ha sett förra veckans avsnitt av Hela Sverige bakar.
 
Så sagt och gjort, de blev biskvibak i fredags. Första gången jag bakade detta, och det gick väldigt bra och smidigt. Ganska fort också, vilket jag gillar.
 
Jag har en svärmor som är väldigt bra på biskvier. Hon brukar göra små goda biskvier med päroncognac. Dessa fick hon även äran att baka till vårt bröllop förra året. Mums!
 
Jag gillar ju kombon: choklad och hallon, så jag ville ha något med dessa smaker. Hittade ett bra recept att utgå från i Sweet Dreams.
 
Först skulle mandelmassan rivas och blandas med äggvitan. Sedan spritsas ut på bakpappersklädd plåt och in i ugnen i ca 13 minuter.
 
Sedan gjorde jag smörcremen. Vispade ihop smör och florsocker. Kokade upp lite hallon som jag pressade genom en sil och sedan vispade ner i smörcremen. In i kylen en stund, sedan breda ut cremen på mandelbottnarna och sedan kylen igen, ca 30 minuter.
 
Jag smälte både vit och mörk choklad, som jag sedan doppade biskvierna i. De vita fick även lite strössel på toppen.
 
Klart!
 
Smaken blev vädligt bra, kanske lite höga madelbottnar men ack så goda!
 

Bra bakegenskaper är bra att ha!

Igår var det dax för Hela Sverige bakar, igen. Självklart var jag bänkad i soffan och satt och tyckte och tänkte. Kära mannen fick höra både det ena och andra och "som vanligt" hade jag rätt i vem som skulle åka.
 
Har fått höra från några av er att jag borde ställa upp i detta nästa år, men jag är tveksam.
Tävla? Alltså jag älskar att baka. Gärna svårt och utmanande. Men i mitt kök, i min takt och vad jag vill.
 
Kära mannen säger att jag borde baka mer under press om jag ska tävla eller kunna mäta mig med de tävlande i tv-programmet. Men hallå!! Baka med en treåring och en åttaåring omkring er då!
 
Men jag vill ändå hävda att de går lättare att baka svåra saker om man har vissa egenskaper:
 
1. Effektiv
Man kan inte göra bara ett sak i taget och göra den klart, utan man måste veta mint tre steg framåt i receptet., när man ska baka. Gärna låta något svalna medan något annat kokar, eller vispa något samtidigt som man gräddar något. Ja ni hajar. Ha "flera bollar i luften" typen.
 
2. Noggrann
Baka är inte som att laga mat. Här snackar vi inte "höfta" i lite i en smet eller deg. Här är det precestion som gäller. Gärna väga exakt. Att göra saker i rätt ordning och att vara noga.
 
3. Tålamod
Ibland är det vänta som gäller. Något ska sätta sig eller jäsa eller bara vila. Ibland är det väldigt mycket "dutta". Omtanke om något. Ja vet, de låter helt sjuk men jag lovar att det stämmer.
 
4. Gilla att prova nya saker, utvecklas
Ja, lite tävlingsmänniska kanske är bra att vara. Tävla mot sig själv i alla fall. Övervinna och utvecklas. För att baka en sak första gånngen och lyckas, de är bra. Men att göra något som är svårt och misslyckas och sen prova igen och se att man närnar sig ett bra resultat, de är ännu roligare. Och när man bakar lite mer invecklade saker så behöver man tycka det är kul och utvecklande att inte alltid lyckas på en gång. Ja lite som all träning faktis. Men behöver träna för att de ska ge resultat.
 
Så detta är min lista över bakegenskaper som är bra att ha!!
 
Få se vem som vinner tv-programmet nu....Jag har redan en person i åtanke. Denna perosn har ovan nämnda egenskaper, enligt mig.
 
 
Lycka till!!!
 
/Bullninjan

Turkisk peppar och choklad?

Såg att Delicato hade kommit ut med en ny smakkombo på sina klassiska chokladbollar. Choklad och saltlakrits.
 
Kände ett startk sug att direkt köpa och provsmaka. Så sagt och gjort blev det ett paket av den varan idag.
 
Å vad blir betyget.....?
 
 
Nja.
 
Jag älskar choklad.
Jag älskar saltlakrits. Men nja.
 
Inget jag kommer köpa igen. Helt ok var för sig men jag hade då hellre haft en halloboll med detta överdrag.
 
Vad tycker ni?

Namnfest och godsaker

Får börja med att ursäkta att jag inte varit så aktiv den senste tiden här på bloggen. Men jag har inte haft idétorka, snarare tvärtom. Sedan har jag varit ute och rest lite också. Så bloggen har inte fått prioritet, men nu är jag här igen!
 
Tänkte börja med att prata gosaker och namnfest. Mitt söta brorsbarn hade namnfest i helgen och jag hade fått ett bakuppdrag! Macarons och cakepops. Det senare var jag inte ett dugg nervös över, då de i stort sett är omöjligt att misslyckas med de gulliga bollarna. Men macarons....ack ack....
 
Jag provade ett nytt recept igen. Från en anndeles färsk bakbok som jag införskaffat, men icke. Macaronsen ville inte höja sig som de skulle i ugnen och jag hade förmodligen "dödat" marängen. Detta kritiska moment när man skall mecka ihop de båda blandningarna: maräng och mandelmjölblandningen. Några blandtag för mycket och: tjoff!!! Marängen dör.......=(
 
Jag fick nog av att försöka översätta gram till ml och åkte resolut och köpte en fin köksvåg. Nytt marcaronrecept igen och plötsligt händer det.........de gick galant!!!!
Denna gång använde jag mig av ett recept med italiensk maräng. Kommer bara använda det framöver nu när det gick så bra. Bjuder på lite bilder från namnfesten där mina alster var representerade.
 
 
Cakepopsreceptet kommer från en ny favortitbok: "Sweet Dreams". Mycket fin och härlig babkbok med recept av Åsa Swanberg. Vill ni köpa den finns den här: http://www.bokus.com/bok/9789174690354/sweet-dreams-tartor-kakor-och-annat-dromgott/ Bollarna var smaksatta med bland annat vit choklad, vaniljyogurt och pistagenötter. Mmmmmm....nästan nyttiga va. ;)
 
 
Cakepopsen fick även ett fint band i mörkblått och ställdes i oasis som dekorerades med fina småstenar och höstlöv. Vackert!
 
Macaronsen hade färgats gröna och hade en fyllning av lime och vit choklad...Förföriskt goda! Lätt beroendeframkallande vill jag säga.
 
 
Fyllningen kom även där från boken Sweet Dreams medan jag anävnde ett annat recept för över och underdelarna.
 
Ja de är ju lite meckigt att göra dessa godsaker, men så värt det. Det här var kanske 6 gången jag gjorde macarons, men nu sitter det. Så öva, öva, öva om de ska bli bra. Eller så prova detta recept på en gång och lyckas på första förösket!!
 
Ca 25 - 30 st.
 
120 g äggvitor
35 g socker
150 g mandelmjöl
150 g florsocker

För sockersirapen:

150 g socker
50 g vatten

Vispa 60 g äggvitor till hårt skum, tillsätt under omrörning 35 g socker. Värm upp sockersirapen till 118 grader, häll därefter ner den heta sirapen i en smal stråle ner i äggviteskummet, blanda hela tiden om. Fortsätt att vispa i ca 10 min, smeten ska kylas ner samt få en glansig fin konsistens.

Sila mandelmjölet och florsockret i en annan bunke. Blanda med mandelmjölet de resterande 60 g av äggvitan. Nu är det dax att färga in vilken färg du vill ha på smeten. Jag anväde en grön färg från Wilton.Vanlig hushållsfärg är svår att få till bra, så beställ hem från nätet färger från Wilton om ni ska göra macarons. Nästa steg är det "kritiska steget". Det gäller att vara väldigt försiktig när man blandar i marängsmeten med mandelblandningen. Man ska blanda så lite som möjligt, snarare vika in marängsmeten. Börja med någon cl av marängsmeten som du blandar med mandelblandningen.  Vik försiktigt in resten av marängen, preecis så att färgen blandar upp sig med resten av smeten. Rör inte för mycket!

Spritsa ut små macarons på bakpappersklädda plåtar, i en stl av en femkrona. Låt macaronsen stå i rumstemperatur i ca 60min, detta för att ytan ska hinna torka lite så att de inte spricker så enkelt i ugnen. Grädda i 155 grader i ca 10 min. Låt macaronsen svalna och fyll med valfri fyllning. Går bra att förvara i kylskåp.
 
Sist men inte minst då vill jag visa vilket fint halsband jag fick som fadderpresent till mitt brorsbarn. Det bär jag nu med stolthet!
 
 
Puss fasters lilla gullhjärta!
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0