Sommarlov och cupcakes

Idag får mina barn sommarlov!
 
Nästan 6 veckor ledigt från skola, fritids och förskola. Som lite avslutningsfika gjorde jag cupcakes som de fick ta med sig till förskola och fritids idag.
 
Då det finns allergiska barn i gruppen så gjorde jag laktosfria muffins till alla. Alla fick frosting, men de som inte var allergiska fick med creamcheese i.
 
Lite bilder och recepet för er som vill prova. De mindre barnen fick minicupcakes i cirkustema. De äldre fick fotbollscupcakes. Big surprice! ;)
 
Formarna jag använde var:
 
 
Min yngsta son bar stolt in ett fat med dessa i morse, till alla de andra barnens förtjusning!
 
 
Den äldsta sonen fick dessa:
 
 
Resceptet för muffinsen (jag gjorde dubbel sats):
 
3 ekologiska ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsockker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
1 nypa salt
50 g mjölkfritt smör, margarin
1 dl laktosfri mjölk
 
Frosting (gjorde också dubbel sats)
 
60 g mjukt mjölkfritt margarin
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad limesaft
100 g philadelphiaost (den uteslöt jag i det laktosfria alternativet)
 
 
Mumsfilibabba!!!!
 
 
 
 

Snart........

 

Söndagstårta

Massor av jordgubbar har det blivit i midsommar. Nästan så det sprutar ur öronen på mig, men så gott!

Igår träffade vi min mans föräldrar och ena bror med familj.

Vi åt en trevlig och god middag tillsammans. Jag tog med mig en efterrättstårta, gjord på fransk maräng och med färska bär.

 

 

Här kommer receptet om ni vill baka!

 

Ingredienser:

 

7 st äggvitor

5 dl socker

1 nypa salt

100 g mörk choklad, 70% eller mer

50 g mandelspån

3 dl vispgrädde

1 ask färska blåbär

1 ask färska hallon

0,5 l jordgubbar

1 näve bigarråer eller körsbär

 

 

 

Gör så här:

 

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.

3. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten).

4. Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader.

5. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.

6. Rosta mandelspånet i en torr kastrull eller stekpanna.

7. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig. Vänd även ner nästan allt av mandelspånet.

8. Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med resten av mandelspånet.

9. Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten.

10. Låt svalna helt.

11. Vispa grädden fluffig och skeda den över marängen.

12. Strö över färska bär

 

Färdig!

 

 


Alla goda ting är tre

Så blev det då äntligen midsommar. Å vilken midsommar sen! En av de absolut bästa!
 
Allt bar flöt och klaffade. Alla barnen lekte och hade så kul som bara de kan, vi vuxna njöt lika mycket! Skratt, prat, god mat, trevligt sällskap, rolika femkamp, underbart väder och en fantastisk miljö. Jag kände mig så tacksam och privilgerad hela dagen.
 
Jag var som sagt tidigare fika och dessert ansvarig. Så till midsommarstången hade jag med mig två saker:
 
Minirabarbermuffins (som jag tidigare gett er recemptet på) och minikatalanska maränger med 86% choklad. De sist nämnda gick åt som smör i solsken. Smidigt med portiosnförpackadt fika så man slipper fat och andra tillbehör.
 
 
Till dessert hade jag gjort tre tårtor;
 
 
1. Den klassiska Johanna tårtan
 
 
Enklare än så här blir det inte:
 
Två marängbottnar
Vaniljvisp
1 liter jordgubbar
 
Vispa vaniljvispen hårt och bred ett lager mellan bottnarna, plus lite jordgubbar mellan. Resten av vaniljvispen ovanpå och så resterande jorgubbar. Klart!!!
 
 
2.Hallonmoussetårta på browniebotten
 
 
 

Browniebotten

Hallonmousse

Gör så här

 

  1. Browniebotten: Sätt ugnen på 175°C.
  2. Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta från värmen. Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet.
  3. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar). Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.
  4. Hallonmousse: Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen. Rör ner vaniljsockret.
  5. Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i hallongelén/purén då den har börjat stelna något (den ska fortfarande vara lite rinnig).
  6. Bred hallonmoussen över browniebottnen (låt formens kant sitta kvar). Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.
  7. Vid servering: Lossa tårtan ur formen, dra ev av bakplåtspapperet och lägg tårtan på ett fat. Garnera med spritsad grädde och färska hallon.
 
3. Kolatårta med daimgrädde och jordgubbar
 
 

Ingredienser

Gör så här

 

  1. Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand.
  2. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.
  3. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie.
  4. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.
  5. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset.
  6. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
  7. Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross
Det var väldigt jämnt upp mellan dessa tårtor. Alla fick sin egen personliga favorit! Själv tyckte jag alla var goda, svårt att välja någon som vinnare. Beror på vad man är sugen på just då.
 
Hoppas ni alla hade en fin dag och kväll igår!
 
Idag ska alla växter få sin näring tyckte visst vädrets makter.
 
 
 

Fika/dessert-ansvarig

Ingen höjer väl på ögonbrynet över att jag fick, blev lite ansvarig över vad det söta på Midsommar. =)
När vi skulle välja vad vi skulle bidraga med så var valet enkelt för mig. Lite fika, lite efterrätt, lite klassiskt, lite nytt. Många önskemål finns och i dagsläget inga begränsingar. Det blir ju spännande för mig som har svårt med att vara lagom. Not.
 
Så det blir något för alla!
 
Vill att det skall vara en överraskning för de som ska äta det, men tänkte ändå berätta att det kommer bestå av lite tårtor, lite bakverk, lite bär. Några av ingredienserna är:
 
 
 
 
Och en hel del annat......så nu får ni var alite nyfikna tills bilder på resultatet kommer!
 
 
 

Midsommarplaner

Nu stundar snart midsommartid! En av mina favorithögtider!

I en kravfylld värld ska man inte skapa fler, men några "måsten" vill jag gärna ha inför midsommar. De är inte många och jag kan lova att de har infriats många gånger, så även i år:

1. Nära vatten, helts hav. Allra helst skärgård.




2. Midsommarstång - svensk som ålänsk



3. Jordgubbar



Det var mina tre "måsten" inför Midsommar. Självklart vill jag fira dem med nära och kära också.

Gärna en krans i håret också. Det brukar inte vara några problem men är absolut inget måste heller.

Sitta utomhus har jag alltid gjort, även fast det regnat och blåst småspik. Inga problem. De brukar snarare höra till att vädret växlar fort när man är nära eller i skärgården. Vind i håret och vind som blåser bort mörka moln!

Så jag ser fram mot årets midsommar i goda vänners lag, i skärgården, nära vattnet, med midsommarstång och jordgubbar!



Härliga lördag

I går så var det öppning på en äventyrsminigolfbana här i Roslagen. Regnet var inte det bästa men vad gjorde det när det finns kläder, vilja och värme att göra saker?

Framförallt att komma samman och umgås, få prova nya saker, uppleva nya härliga ställen och……fika!

   

Vi lekte och umgicks vid deras fina äventyrslekpark, spelade minigolf och fikade på Grosshandlargården. Det senare är en restaurang men de har en väldigt trevlig liten fikaavdelning med kok-kaffe och småkakor till bra pris.



Kaffet serverades ur en gammal kanna. Den var tung och stor och kaffet smakade riktigt gott!






Blir ni sugna på att besöka? Gör gärna det!


Finally Friday......och lyckade Macarons!

Äntligen!!

Macarons, makroner – kärt barn har många namn. Men ack så kniviga att få till. Provade ännu ett recept.
Tredje gången gillt för Bullninjan vs Macarons

Jag gjorde grundreceptet från http://mammastartor.blogg.se

100 g mandelmjöl
110 g äggvitor (ca 3 stycken)
5 msk strösocker
200 g florsocker (ca 3, 2 dl)


1.Sikta mjölet så inga klumpar finns,och sikta även florsockret och tillsätt det tillsammans
med mandelmjölet och rör om.
2.Lägg äggvitorna i en skål och vispa tills det börjar skumma då är det dags att tillsätta
socker,1matsked i taget.Fortsätt att vispa tills marängen är tjock och glansig.
3.Det ska gå att ta skålen upp och ned utan att det droppar.
4.Häll försiktigt mandelblandningen i marängen och rör försiktigt med en slickepott.
5.Tillsätt valfri essens och pastafärg eller pulverfärg,och rör försiktigt. Jag tog en gul färg.
6.Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar,inte större än en fem krona
på bakplåtspapper och låt dem vila i 60minuter.
7.Sätt på ugnen ca 20minuter innan de ska in,på 150grader och gräddtid är ca 15minuter,beror
på vilken ugn du har, får inte glömma att titta på de efter 10minuter. De ska gå att lossna från pappret. Mina tog 15 – 16 minuter.
8.Sedan är det bara att fylla dessa med valfri fyllning.

Jag gjorde en citronfyllning som bestod av:

Citronfyllning

2 ägg
¾ farinsocker
1 tsk majsstärkelse
Saften av två citroner

1.       Vispa ihop ägg, farinsocker och majsstärkelse

2.       Tillsätt saften från citronerna och häll sedan i en kastrull

3.       Värm på låg värme i ca 5 – 7 minuter tills krämen tjocknar

4.       Låt kallna i kylen.

Tag sedan en macaron och bred fyllning på och lägg ihop med den andra halvan.

Å de blev både lyckade och goda. Snyggare finns att se men vad gör de när de smakade så gott!


Jobbfika

Tänkte inte skriva så mycket om vad jag jobbar med, annat än att det mycket handlar om att samordna och utveckla personer och verksamheter inom kommunal förvaltning. Många möten blir det, om jag säger så.

I bland så vill man liksom extra mycket visa hur tacksam och stolt man är över alla dessa fantastiska personer som verkligen gör skillnad i sitt jobb. I morse hade jag ett sådant möte. Och ville bjuda lite extra, och vad passar bättre än kladdkakemuffins med färska jordgubbar? Det brukar gå hem hos de flesta. Vill man inte ha de goda chokladiga muffinsen så kan man ju bara äta jordgubbar.

Receptet är hämtat från Leila. 




Ingredienser

2 st ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
0.5 dl matolja
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao av god kavlitet
1 tsk bakpulver
1 st nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70% 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

3. Smält smöret, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

5. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda den med smeten.

6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.

7. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut. Låt svalna.


Servera med färsta bär (jag valde jordgubbar) och eller vipspgrädde



Riktigt chokladiga och goda blev de! Tror att de gick hem!

 




Bortskämnd

I helgen var jag bortbjuden på både middag och lunch. Lyxigt.
Dessvärre hänger det i att "inte orka komma på vad vi ska äta" nu i veckan. Det kan lätt bli så för mig. Särskilt när det gäller vardagsmaten. Tror att många av er också känner igen sig i det.
Och då kan man ju tro att efter att ha ätit borta flera dagar, så ska lusten att laga mat komma över en.....men icke.

Jag vill i alla fall dela med mig av all den fantastiska mat som jag blev bjuden på. Lördagens middag bestod av en härlig buffé hos goda vännen. Många fantstiska kvinnor till bordet och högt i tak. Vi avhandlade både stora och små frågor, som alltid. Och allt inramades av alldeles underbar mat. Lagad med kärlek.

Min absoluta favoritsallad som vännen har bjudit på förr, var till min glädje även med på denna middag.



Receptet har jag inte men jag kan berätta vad som var i (det jag vet):

Hallon
Chevre
Valnötter
Ruccola
Babyspenat
Gräslök/ramslök (lite osäker på löken)
Balsamico

Å den så himla god!!!

Sedan fick en uppsjö av olika goda rätter, bla:



Smached potatoes, kycklingspett, kyckling och nektarin sallad, salld på morötter roch halloumi, färst nybakat bröd...Ja ni ser! Alldeles, alldeles underbart.

God dessert blev det också såklart. Tyvärr han jag inte få en bild på den innan den var slut. Så fort gick det. Men det var en vit mousse och rabarberkompott. Mums!!


Som om de inte var slut på det goda så var det grillunch hos andra goda vänner på söndagen. Massa goda korvar av olika slag och en riktigt fin rabarberknäckpaj till kaffet. Och den hann jag få en bild på i alla fall.



Det finns lite olika recept på denna paj. Här kommer ett:

Knäckig rabarberpaj
6-8 portioner

500 g rabarber
150 g smör
1/2 dl sirap
1 dl grädde
2 dl mjöl
2,5 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl socker

Sätt ugnen på 175 grader. Skär rabarbern i småbitar och lägg dem i en ugnsform. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirap och grädde, vispa ihop och dra kastrullen från värmen. Blanda mjöl, havregryn, bakpulver och socker i en skål. Rör ner mjölblandningen i kastrullen. Bred smeten över rabarbern. Grädda pajen i 25-30 min, tills ytan är lite knäckig. Servera med vaniljglass eller vaniljvisp.

Som ni ser.....rejält bortskämd har jag blivit av alla dessa goda vänner........och mat!

Det gror....

Denna vår köpte jag äntligen några pallkragar till trädgården hemma. På vårt land har jag sedan barnsben sått och odlat med min mamma. Så härligt att se saker gro och växa!

I år var det jag och yngsta sonen som gjorde i ordning landet och sådde lite frön. Sonen ville mest kasta ut alla frön på en gång, men det gick bra och han prickade fårorna rätt till slut. Efter sådd, så täckte vi pallkragen med vit täckduk. Sedan har vi väntat.

Kikat lite. Väntat. 

Å så äntligen kommer de upp! Rackarns vad härligt att se!



Det blir från vänster till höger:

Ruccola
Morötter
Rädisor
Ärtor


Lite nyttiga Rabarbermuffins till kollegan

Baksuget satte in i gårkväll. Lite oväntat med tanke på att det är ganska mycket annat runt mig just nu.

Men kommer det ett litet baksug så kommer det. Yngsta sonen och jag fick en mysig stund i köket då vi hjälptes åt att rodda ihop en muffinssmet. Ja eller han slicka mest slickepotten och jag bakade.

Jag ville göra muffins med rabarber men hittade inget bra recept, så jag gjorde ett själv. Blev riktigt goda och saftiga! Å lite nyttiga. Vill jag tro i alla fall. Min kollega blev väldigt nöjd och glad i alla fall. Härligt!

Ni som vill prova själva, här kommer receptet!



Först ut i trädgården och plocka in lite rabarber! Tog fyra/fem stjälkar.

Ugn: 175 grader för stora muffins (12 st)

Sen vispade jag ihop:

2 ekologiska ägg
1, 2 dl Stevia strö
1 tsk vaniljsocker

Låt det vispa så det blir riktigt pösigt.

Smält och rör ihop:

100 g smör
2 dl mjölk
rivet skal från en citron

Blanda ihop:

4 dl dinkelmjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Smuldeg:

75
g
kallt smör
2 dl havregryn
1 dl dinkelmjöl 
0,75 dl Stevia strö

Rabarberblandning:

Tärna ca 4-5 stjälkar rabarber. Lägg rabarbern i en kastrull tillsammans med 1, 5 msk smör och rör ihop. Strö över 2 tsk kanel och 1 msk Stevia strö. Låt koka ihop.



Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal i äggsmeten. Rör ner mjölblandningen i smeten.
OBS! Rör inte för mycket, då blir degen stabbig. Blanda lätt så blir den luftig och saftig. Häll sedan rabarberblandningen i resten av smeten.

Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och häll i smeten. Strö lite smuldeg ovanpå varje muffins.



Grädda i ca 20 minuter!

De var goda att äta som de var men skulle säkert bli ännu ljuvligare med vaniljsås eller vaniljglass!



Voilá!



Avstämning på migränyogan

Igår hade vi det sista tillfället på min migränyoga. Det blir även en uppföljning i slutet av augusti för att se hur sommaren varit.

Så nu är jag "on my own". Klara att yoga utan peppning och guidning från ledaren. Jag ska verkligen göra mitt bästa utifrån de förutsättningar jag nu fått genom kursen men vet att det kommer bli tufft.

Jag är nämligen ingen ensamlirare utan mer en teamplayer i allt vad gäller träning och tävling. Såg på finalen av Mästarnas Mästare igår och slogs av detta då det var ett av samtalsämnena. Att det är skillnad på hur man tränat och tävlat under sina år som aktiv i olika idrotter. Jag har ALLTID tränat i lagidrotter. Fotboll, truppgymnastik och innebandy. Jag gillar att va en del av ett lag, i både med och motgång. Så...jag har lite svårt att träna själv.

Men det är lite lättare med yogan än andra former av träning. Yogan för mig blir mer mentalträning och mer av en "egen -tid -grej" Behöver dock hitta en balans så jag kan få in den fysiska träningen också. Det är svårt.

Svårt att prioritera tiden rätt. Att hitta bra vägar fram och mot balansen i livet. Att alla delar inte kan få lika stor plats men att de måste få någon sorts plats. För att må bra och för att känna lugn och harmoni.

Min yogalärare så sa bra igår. Att för många människor som börjar med yoga, så kör "all in" på det med. Hon menade att det inte är bra att ta saker till sin spets. Att driva nåt till det extrema. Varken åt ena eller andra hållet.

Särskilt inte för personer som oss där i hennes grupp. Som är högpresterare och gärna vill göra bäst i ifrån sig. Vi ska sträva för balans. Inte det extrema.

Himla bra sagt tyckte jag. Så...även fast jag verkligen fastnat för yoga och insett vikten av det för mig, så kommer jag aldrig klä mig i helvitt, yoga extremt, bli strikt vegeterian, inte dricka något med koffein och sitta timtals i meditation.

Det jag kommer göra, är att fortsätta försöka få in yogan i mitt dagliga liv, dricka mitt morgonkaffe, fortsätta baka smarriga bakverk, träna lite mer och vara ödmjukare inför att vi alla gör så gott vi kan i just det här ögonblicket.

Det lovar jag er.


RSS 2.0