Alla goda ting är tre

Så blev det då äntligen midsommar. Å vilken midsommar sen! En av de absolut bästa!
 
Allt bar flöt och klaffade. Alla barnen lekte och hade så kul som bara de kan, vi vuxna njöt lika mycket! Skratt, prat, god mat, trevligt sällskap, rolika femkamp, underbart väder och en fantastisk miljö. Jag kände mig så tacksam och privilgerad hela dagen.
 
Jag var som sagt tidigare fika och dessert ansvarig. Så till midsommarstången hade jag med mig två saker:
 
Minirabarbermuffins (som jag tidigare gett er recemptet på) och minikatalanska maränger med 86% choklad. De sist nämnda gick åt som smör i solsken. Smidigt med portiosnförpackadt fika så man slipper fat och andra tillbehör.
 
 
Till dessert hade jag gjort tre tårtor;
 
 
1. Den klassiska Johanna tårtan
 
 
Enklare än så här blir det inte:
 
Två marängbottnar
Vaniljvisp
1 liter jordgubbar
 
Vispa vaniljvispen hårt och bred ett lager mellan bottnarna, plus lite jordgubbar mellan. Resten av vaniljvispen ovanpå och så resterande jorgubbar. Klart!!!
 
 
2.Hallonmoussetårta på browniebotten
 
 
 

Browniebotten

Hallonmousse

Gör så här

 

  1. Browniebotten: Sätt ugnen på 175°C.
  2. Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta från värmen. Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet.
  3. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar). Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.
  4. Hallonmousse: Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen. Rör ner vaniljsockret.
  5. Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i hallongelén/purén då den har börjat stelna något (den ska fortfarande vara lite rinnig).
  6. Bred hallonmoussen över browniebottnen (låt formens kant sitta kvar). Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.
  7. Vid servering: Lossa tårtan ur formen, dra ev av bakplåtspapperet och lägg tårtan på ett fat. Garnera med spritsad grädde och färska hallon.
 
3. Kolatårta med daimgrädde och jordgubbar
 
 

Ingredienser

Gör så här

 

  1. Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand.
  2. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.
  3. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie.
  4. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.
  5. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset.
  6. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
  7. Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross
Det var väldigt jämnt upp mellan dessa tårtor. Alla fick sin egen personliga favorit! Själv tyckte jag alla var goda, svårt att välja någon som vinnare. Beror på vad man är sugen på just då.
 
Hoppas ni alla hade en fin dag och kväll igår!
 
Idag ska alla växter få sin näring tyckte visst vädrets makter.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0