Julgodis, del 3

Idag hade vi julmingel på min arbetsplats.

För andra året i rad bjöd vi in till lite trevligheter i form av bland annat; glögg, julmust, kaffe och en massa gott fika. Jag hade ett litet cupcakes-uppdrag och hade gjort en variant av kladdkakemuffins med pepparkakssmak.

 

Jag dekorerade dem med lite vispad grädde och ett litet rött hjärta. Det var en strykande åtgång och fick höra att även den som inte brukar äta sötsaker, hade provat en och tyckte den var toppen! Väldigt kul att höra!

 

Lite bilder från idag och sedan hittar ni receptet längre ner på sidan!
 
 

100 gram mörk choklad
125 gram rumsvarmt smör
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk nejlika
1/2 tsk kardemumma

Grädde och strösselhjärtan till dekoration

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Bryt 100 gram choklad i bitar och smält den.
  • Vispa smör, socker och vaniljsocker, och vispa sedan i ett ägg i taget.
  • Rör ner den smälta chokladen.
  • Vänd sedan ner siktat mjöl, kakao och kryddor. Placera muffinsformar i en minimuffinsplåt, och spritsa/skeda i smeten i formarna.
  • Fyll dem till ungefär två tredjedelar.
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 12-13 minuter. Muffinsarna ska vara kladdiga - de sjunker ihop och blir lite mer kompakta när de svalnar
  • Vispa grädden hårt och spritsa muffinsarna. Dekorera med lilla röda hjärtat

Julgodis, del 2

Klart vi ska ha knäck också! Ingen jul utan knäck!
 
Dessvärre har jag en del både hemska, katastrofiska och kladdiga minnen av knäcktillverkning. Det kan bland annat leda till brännskador, stopp i avlopp, hysteriska skrattanfall som gör att man totalt tappar fokus mm.
 
Så jag brukar alltid ororas en liten smula innna jag drar igång men kokandet.
 
Har även länge tänkt införskaffa ett litet hjälpmedel som verkar helt fantastisk i allt kladdande med knäck. Men tänka räcker ju inte alltid utan det kräver ju lite handling också. Men har nu lovat mig själv att köpen denna:
 
 
Så smidigt att man kan stänga pipen när man hällt knäcken i formen. Måste ha!!!
 
Ja men inför gårdagens knäckkokande så hade jag alltså inte denna. Och kladdigt blev de. De kan jag lova.
 
Körde ett klassiskt recept där man tar lika delar av socker, grädde och sirap + lite hackad, skållad mandel. Brukar även köra lite 50/50 med eller utan mandel.
 
 
Goda och sega blev de i alla fall. Mina småpojkar tiggde till sig många smakprov innan de var nöjda.
 
Så...de blev knäck i år igen.
 
 

Svart guld

Har skrivit om kaffe förut men de är absolut värt att nämnas igen.
 
I helgen var det julmarknad i vår lilla fina stad. Mycket hembakt och närproducerat fanns att inhandla. Jag hade siktet inställt på hyfsat närproducerat kaffe och bröd från en by i närheten. Sagt och gjort så kom jag hem med ett mycket långt surdegsbröd på råg och en påse kaffe. Har inte hunnit mala det hemma än men fick prova det på plats - och det var mycket gott! Så jag kommer definitivt köpa mer kaffe från Stockholm Roast.
 
 
Annars är jag mer än nöjd med min Nespressomaskin och kapslarna.
 
Smaklig dryck!
 
 

Julgodis - del 1

Sorry för att inte ha uppdaterat särskilt ofta senaste tiden. Ni vet hur de är, saker kommer mellan om man säger så.
 
Men nu stundar julen som är en av mina favorithögtider. Ja, allt som innefattar god mat och trevlig samvaro är ju värt att bakas för, eller vad säger ni?
 
Så jag börjar med en eget micklat godisrecept på en fantastisk god, mörk kola. Håll i er!
 
Rykande åtgång! (ska snart göra en andra laddning till tonerna av Musikhjälpen i bakgrunden)
 
Chokladkola
 
100 g smör
4 msk kakao
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 krm salt
2 msk flytande glykos
 
100 g mörk choklad
flingsalt
 
Koka ihop alla ingridienser i en tjockbottnad kastrull. Färdigt när du själv tycker den håller på kulprovet. Häll upp kolan på en smörpappersklädd plåt och låt svalna i kylskåpet.
 
När kolan är sval, smält 100 g mörk choklad, gärna över 70%. Bred den smälta choklade öven kolan och strö över flingsalt. Låt svalan något skär sedan kolan i önskade bitar.
 
Klart!
 
 
 

RSS 2.0