Söndagstårta

Massor av jordgubbar har det blivit i midsommar. Nästan så det sprutar ur öronen på mig, men så gott!

Igår träffade vi min mans föräldrar och ena bror med familj.

Vi åt en trevlig och god middag tillsammans. Jag tog med mig en efterrättstårta, gjord på fransk maräng och med färska bär.

 

 

Här kommer receptet om ni vill baka!

 

Ingredienser:

 

7 st äggvitor

5 dl socker

1 nypa salt

100 g mörk choklad, 70% eller mer

50 g mandelspån

3 dl vispgrädde

1 ask färska blåbär

1 ask färska hallon

0,5 l jordgubbar

1 näve bigarråer eller körsbär

 

 

 

Gör så här:

 

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.

3. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten).

4. Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader.

5. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.

6. Rosta mandelspånet i en torr kastrull eller stekpanna.

7. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig. Vänd även ner nästan allt av mandelspånet.

8. Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med resten av mandelspånet.

9. Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten.

10. Låt svalna helt.

11. Vispa grädden fluffig och skeda den över marängen.

12. Strö över färska bär

 

Färdig!

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0